Excursie Robolab UvA


arnoud_visserWoensdag 28 oktober bracht de roboticagroep een bezoek aan het Science park in Amsterdam. Ze maakte kennis met Arnoud Visser directeur AI van de UvA en met de hele dure speeltuin voor robots. Hier leren robots groente herkennen in een Ikea keuken en vliegen drones regelmatig hun testrondjes. Nao’s liggen lusteloos in een hoekje of zitten geanimeerd mee te bewegen op de stemmen in de ruimte.

continue reading

Bezoek Neelie Kroes


_DSC0014“Programmeren moet een schoolvak worden”, “Alle kinderen moeten vanaf de basisschool leren programmeren”,”Programmeren is het lezen en schrijven van de toekomst!” zijn citaten van voormalig eurocommissaris en oud-minister Neelie Kroes.

Woensdag 7 oktober legde ze samen met Sigrid Johannisse (directeur StartupDelta)en Robin van IJperen (programmamanager StartupDelta) een bezoek af aan ICT in de Wolken. Via onze student-assistenten Maurits en Robert had Mevrouw Kroes in een meeting met startups gehoord over ons en was ze benieuwd geraakt hoe het programmeer onderwijs bij ons wordt vormgegeven. We begonnen de middag met een gesprek waarin we kort hebben uitgelegd hoe het project is ontstaan en wat onze werkwijze is en wat voor leerlingen er meedoen. Het percentage meiden en de vraag waarom we niet ook met onderbouw leerlingen aan het werk gingen waren een belangrijk thema bij het gesprek. 15.30 uur kwamen de leerlingen voor hun lab-middag.

continue reading

Eerste projecten 2015-2016


timrutgersKLM project gestart.
Woensdag 23 september heeft Tim Rutgers projectmanager e-commerce/passenger self service bij de KLM het project afgetrapt. Hij ontving ons op de werkspot. De casus van dit jaar is een app ontwikkelen voor het grondpersoneel op de luchthaven.
De  grondsteward en stewardess verplaatst zich steeds meer van achter een balie naar tussen de passagiers waar ze wandelende informatie posten worden. Op de grond werken ook de “omkeer managers”  die ervoor zorgen dat een vliegtuig zo snel mogelijk na aankomst weer schoon, getankt en veilig kan vertrekken. Hierbij houdt de manager een uitgebreide checklist bij die nu nog voor een groot deel papier is.
De komende 6 weken gaan de leerlingen in groepjes aan de slag om mooie digitale oplossingen  te bedenken on vorm te geven.

 

Eric DrosGunzi goes app.
Het bordspel Gunzi dat vorig jaar door een aantal leerlingen gedigitaliseerd is wordt nu omgezet in een Iphone App. Dit project wordt begeleid door Eric Dros, de bedenker van het spel. http://www.gunzi.nl/


Nao

Robotica wordt op verschillende niveaus aangeboden. Van Scratch tot Nao. Dit jaar kunnen leerlingen hun robotica project afronden tijdens een hackaton. Het motto, “verlicht de vergrijzing”

Poseidon vervolg


Na de vakantie zijn de kasten van het Poseidon project opnieuw opgestart voor de wedstrijd. De leerlingen hebben hun kast afgesteld en ervoor gezorgd dat de data die verzameld wordt door de RaspberryPi en de sensoren doorgegeven wordt aan IBM. De informatie wordt ook via Twitter wereldkundig gemaakt. #poseidoninabox
De kasten worden tijdens het weekend van de wetenschap gepresenteerd bij IBM. IBM weekend van de wetenschap

plantje

1 2 3 6